Ensimmäinen puuska: Leena

Ensimmäinen puuska, koko hankeryhmä koolla vahvistettuna meteorologi Ari-Juhani Punkalla ja yksikön päällikkö Hilppa Gregowilla Ilmatieteen laitoksella Kumpulassa. – ”Mitkä fiilikset?” Taneli: – ”Tyyntä myrskyn edellä.” Kukaan ei oikein tiedä, mitä tuleman pitää.

Aloitamme lukemalla SKS:n ja Luston keräämiä muistitietokuvauksia pateettisimmasta päästä: ”Pelkäsimme, että myrsky heittäisi meidät veteen kun laskeuduimme alas. Pieni tila oli täynnä pelokkaita ihmisiä. ”Isä, hukummeko me?” lapset itkivät. Joku nainen kirkui hysteerisesti. Ikkunasta näin miten alus kieppui, kuin olisimme olleet hornankattilassa.” Ari-Juhani tarttuu muisteluksiin: ”Tuona Asta-myrskyn yönä 2010 olin itse töissä, voisin kirjoittaa siitä kuvauksen.” Asta liikkui 100 kilometriä tunnissa, se oli ehkä nopein myrsky, myrskyjen raskaan sarjan mestari.

Ari-Juhani puhuu luonnon pesuohjelmista. Syöksyvirtaus on ukkospilvestä maahan laskeutuva ja maata pitkin levittäytyvä kylmän ilman purske. On myös syöksyvirtausparvia. Trombit ovat samoja kuin tornadot.

Siirrymme laitoksen ylempiin kerroksiin. Sanastoa tulee loputtomasti lisää. Pyranometri, pyrheliometri, pyrgeometri. Aurinkofotometri, Pandora spektrometri, Ilmari Awos. Scintilometri. Spektroradiometri. Mikä on ilmakehän optinen paksuus? Paljonko on gamma- ja beetasäteilyä? Mikä on ilmankosteus, ilmanpaine ja pilvenkorkeus? Ilman taitekertoimet? Otsonikerros? Kasvihuonekaasut?

Ilmatieteen laitoksen katolla tuulee navakasti, lähes myrskyisästi. Näkymä yli kaupungin on hyinen. Sitä mittaavat luotettavasti myös silmät, posket ja nenänpää. Mittaustulokset muuttuvat kokemukseksi pienestä talvimyrskystä. Palelee. Hytisyttää. Tärisyttää. Tekee mieli sisälle suojaan ajattelemaan myrskyjä ja sitä, että joku valvoo säätilojamme täällä 24/7.

”Yleensä puuskat ovat alle 15 metriä sekunnissa.” Tämä oli paljon enemmän.

Ensimmäinen puuska, 11.1.2017: Ilmatiede, Ilmatieteen laitos

Leena Paaskoski