Puuskittain kohti myrskyn puhkeamista

Puuskat 2017–2018 ovat työskentelytapa, jossa tutustumme toistemme tekemisiin konkreettisesti, vieraillen toistemme luona. Kielemme sekoittuvat, osallistumme toistemme prosesseihin ja tekemiseen, jaamme aineistoja, välineitä, menetelmiä ja asiantuntemusta. Laajennamme prosessia myös tapaamalla yhdessä työryhmän ulkopuolisia asiantuntijoita, joita löydämme työryhmän laaja-alaisen verkoston kautta. Tutustu puuskiimme!

Ensimmäinen puuska 11.1.2017

Kokoonnuimme Ilmatieteen laitokselle harvinaisen myrskyisenä tammikuun alun päivänä. Tuuli tuiversi ja keli oli hyytävä. Mitä löytyikään laitoksen katolta? Entä aidattuna pihamaalta? Mitä opimme kesä- ja talvimyrskyjen synnystä? Yllätyimmekö siitä, miten iso joukko ihmisiä sääpäivystyksessä seuraa säätilaamme kaikkialla Suomessa, teillä, merillä, maalla ja ilmassa 24/7?

Lue työryhmän jäsenten omat puuskakuvaukset >>

Toinen puuska 17.5.2017

Toinen puuska keräsi työryhmän yhteen Suomen kirjallisuuden seuran koristeellisen sisäkaton alle. Sukelsimme muinaissuomalaisten sielunmaisemaan ja tapaan käsitellä ympäröivää maailmaa ennen kuin havainnot ja menetelmät tekivät tieteen ja tutkimuksen mahdolliseksi. Miten myrskyt ja rajuilmat selitettiin ammoisina aikoina? Entä kuinka niitä yritettiin pitää loitolla? Mitä löytyikään SKS:n arkistolokeroiden sisältä?

Lue työryhmän jäsenten omat puuskakuvaukset >>

Kolmas puuska 2.10.2017

Tällä kertaa tie vei maalle, Someroon, jossa puuskaa vietettiin osin taiteilijan työpajaksi ja kodiksi muunnetussa vanhassa kyläkoulussa. Työryhmä tutustui taiteen maailmaan niin teosten kuin valokuvauksenkin näkökulmasta. Voiko puulle rakentaa haarniskan? Mitä tapahtuu, jos metsän lajittelee osiin? Mitä on hyvä ottaa huomioon, kun haluaa vangita myrskyn tai rajuilman kameran muistikortille?

Lue työryhmän jäsenten omat puuskakuvaukset >>

Neljäs puuska 23.1.2018

Neljäs puuska vietettiin Lapinlahden sairaalan ympäristössä Juhanan ja Juuson isännöimänä. Työryhmä tutustui herrojen työtapoihin ja ajatusmaailmaan oman taiteentekotavan takana. Mikä inspiroi taiteilijaa tai koomikkoa? Pääsimme kaivautumaan visuaalisten teosten ja komiikan taustoihin ja kuulemaan, millaisista oivalluksista tai mielleyhtymistä kaikki lähti liikeelle.

Lue työryhmän jäsenten omat puuskakuvaukset >>

Viides puuska 12.3.2018

Päivän isäntinä toimivat taiteilijat/kuvanveistäjät Petri ja Taneli. Heidän työhuoneensa sijaitsevat lähekkäin, joten työryhmä vieraili useammassa osoitteessa Helsingin Vallilassa. Petri ja Taneli esittelivät aiempia töitään ja tekemisen tapojaan. Työryhmä pääsi myös kurkistamaan rakenteilla olevaan lastensairaalaan tulevien taideteosten kulisseihin. Olisitko arvannut, että taiteilijoiden työhuoneet muistuttavat hyvin paljon puutyöverstasta? Hyllyiltä löytyy ruuveja, konetta ja poraa joka lähtöön, mutta myös valtava rulla kuplamuovia – kenties stressinpurkuun?

Lue työryhmän jäsenten omat puuskakuvaukset >>

Kuudes puuska 12.-13.6.2018

Paluu lähtöpisteeseen – onneksi vain kuvainnollisesti. Työryhmä kohtasi jälleen kesäisen Punkaharjun maisemissa, joissa kaksi vuotta aikaisemmin suunnittelimme meneillään olevaa hanketta. Tällä kertaa visioimme Suomen metsämuseo Luston näyttelytiloissa etsien paikkaa eri teoksille ja teemoille. Taitelijoiden teokset löysivät tilasta omat reviirinsä ja taide, tiede ja kulttuurintutkimus alkavat hiljalleen sulautua yhteen näyttelykokonaisuudeksi.

Lue työryhmän jäsenten omat puuskakuvaukset >>

Näyttelypuuska 24.1.2019

Myrskyn merkit -työryhmä aloitti vuoden 2019 suuntamalla katseet kohti huhtikuussa avautuvaa näyttelyä.  Tarinat, tiede ja taideteokset etsivät paikkaansa näyttelykokonaisuudessa. Monta vuotta hahmoteltu kokemuksellinen, myrskyaiheinen näyttely asettui viimein konkreettiseen muotoonsa.

Lue lisää näyttelypuuskasta >>

Myrskyn merkit -hankkeen verkkokanava