Kolmas puuska: Reetta

Taiteilijan ja myrskybongarin tekemisen tapa.

Lokakuun 2. päivä, maanantai. Ruska parhaimmillaan. Kolmas puuskamme Antti Laitisen ja hänen puolisonsa taidekansakoululla keskellä somerolaista maaseutua.

Kaarnaveneellä Viroon. Järven siirtämistä ämpärillä paikasta toiseen. Hehtaarin metsän lajittelua osiinsa. Jäätyneen meren halkaisemista. Itse rakennetulla paratiisisaarella soutelua Thames-jokea pitkin. Metsän poikana elelyä.

Hullunrohkeita, mahdottomilta tuntuvia ideoita. Tarkkaa etukäteistutkimusta, sinnikästä kokeilua, runsaasti yrityksiä, raskasta fyysistä työtä, käden ja käytännön taitoja sekä rohkeata itsensä likoon laittamista. Kekseliäisyyttä. Huumorin ja syvämietteisten pohdintojen yhdistelmiä.

Taide ja taiteen tekeminen elämäntapana ja elämänasenteena. Tutkiminen, kokeileminen, yllättävien, uusien näkökulmien löytäminen, yrittäminen, puurtaminen. Innostuminen, uppoutuminen.

Myrskyyn liittyen kokeilun ja työstämisen alla on uudenlainen ”marionettipuu”, joka romahtaa kasaan, mutta nousee takaisin pystyyn narusta vetämällä.

Antin tekeminen naurattaa, hämmästyttää ja herättää kunnioitusta, kaikkea samaan aikaan.

Lounastauolla myrskyporukkamme valmistaa yhdessä ruokaa. Sienipastaa isäntämme lähimetsästään aamulla keräämistä sienistä. Osa perkaa niitä, osa tekee salaattia, osa kattaa pöydän ja osa kokkaa. Tunnelma on kotoisa. Voiko työnteko olla näin hauskaa?

Tauon jälkeen saamme kuulla ja nähdä Jannen esityksen myrskybongauksesta. Kuvin, tietolähtein, erilaisen myrskydatan ja sääpäivystyksen kautta. Jannen yksi intohimo on luonnon ja sen ilmiöiden kuvaaminen. Revontulia, tähtitaivasta, myrskyjä, merta. Viime aikoina time lapse -kuvauksena. Jälkikasvu ei ainakaan toistaiseksi jaa intohimoa myrskyjen kokemiseen ja taltioimiseen. Jannekin joutuu siksi välillä välttämään myrskynsilmää ja tyytymään myrskyn tarkkailuun etäämpää.

Lopuksi vielä kierros taiteilijan pihapiirissä, josta löytyvät mm. ei minnekään vievät portaat, haarniskoitu puu sekä osiin katkottu puu rautatankojen avulla pystyssä pellon laidassa.

Metsä puineen tarjoaa taiteen tekemiseen materiaaleja ja otollisen kokeilukentän.

Kolmas puuska, 2.10.2017: Taide, Somero

Reetta Karhunkorva